STATSLIG MAD BLASFEMI

Jeppe SøeSøeforklaringerSkriv en kommentar

Søndag. Tid til at få stemt på de tre nationalretter, som Dan Jørgensen mener vi bør finde. Vælter ind på en hjemmeside med 24 retter og havde på forhånd bestemt mig:
– Flæskesteg med rødkål, brun sovs og kartofler.
– Frikadeller med stuvet hvidkål
– Bøf med stegte løg, sovs og kartofler.

Ingen af de nævnte retter var at finde. De var alle som en blevet skamferet af en eller anden hovski-snovski kok, der mener hummer bør indeholde grannåle og biksemad skal have knoldselleri blandt de historiske daggamle stykker kød og kartoffel.

Hvad fanden bilder de sig ind?
Det er kulturforvanskning i højeste potens og den rene blasfemi at lade en biksemad komme i umiddelbar nærhed af en rodfrugt. Debatten går om små fejl i DR historien om 1864, mens denne hjemmeside i stilhed skamrider kulturhistoriske nationale retter. Det er som at rette i H.C. Andersen at putte selleri i en omgang biks.

I min søgen efter en nationalret jeg kendte i forvejen skulle jeg se bort fra et helt lag af småperverse små tillæg af ingredienser, som muligvis tilsættes på de fine steder. I de køkkener, der i en konstant michelin-liderlighed kæmper om at fjerne sig mere og mere den sunde fornuft. Jeg er ret sikker på, at Karen fra Vester Vedsted ikke drøner rundt i 21 butikker for at finde muscovado sukker, finthakket koriander eller økologisk lime for at kaste en boller i karry sammen til aftensmad. Ja end ikke inspireret tror jeg hun bliver af dette ministerielle initiativ. Er man til den slags galskab, har man i forvejen købt en af de utallige bøger, der går i flæsket på hverdagsmad, fjerner fedtet, forøger fordøjelsen, genfinder stenalderen eller kalder sig raw.

Læs også:  HVOR ER RESPEKTEN FOR OFFER OG PÅRØRENDE?

Og er det ikke præcist det frie bogmarked, der selv må reklamere for deres religiøse holdning til madlavning? Har staten så meget som en flig ud af, at bruge minister-ord, tid og penge på at rode rundt i en biksemad for at se, hvad man ellers kan hælde i gryden. Vil det ændre en eneste af os dødelige, at et par kokke har lavet lidt mad på statslig bestilling? Vi er i næsten 15 år stået op til studieværter, der smager mørbrad til morgenmad hos en huskok i studiet. Det sker hver eneste dag i Godmorgen Danmark, Godaften Danmark og Godnat Danmark.

Alle jer med kærlighed til økologisk fennikel, finthakket kørvel, friskplukkede trompet svampe og muscovado-sukker: Vil i ikke nok mødes i jeres hemmelige loger med menukort med guldkant og stjernejagt. Finde sammen et sted på en hjemmeside og tale sammen og fortælle os andre hvor det er – så vi kan kigge ind eller holde os væk. Vil I ikke nok lade os være. Også være ulækre, hvis vi vil.

Vi almindelige jævne danskere har nemlig en anden opgave foran os. Vi skal lave dansk mad i aften og holde fast i en hel kultur, som I er ved at forplumre med et stænk af knust enebær og æble kvæder. Og så skal vi ha fat i ministeren omgående, så fokus kan rettes tilbage på de mange udfordringer der er på hans område. Farseret porre med bløde løg og æbler er faktisk ikke en af dem!

/Søe

Del med dine venner:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.